Bij Kuiphuis Kraanverhuur geldt: afspraak is afspraak. We doen er alles aan om hijsklussen efficiënt en kwalitatief te klaren en dat kan alleen als er goed voorwerk is gedaan. Daarom begint elke klus met een goede werkvoorbereiding. Dan zijn projecten op tijd af en kan iedereen weer verder, zoals afgesproken.
Onze werkvoorbereiders maken voor een project een hijsplan. Dat doen ze in Autocad, met boven- en zij-aanzichten. Met speciale software kunnen ze de kraanbewegingen simuleren. Het hijsplan is voor de opdrachtgever van belang: aan de hand daarvan kan hij de nodige voorbereidingen treffen. Minstens net zo belangrijk: met deze tekening kan de machinist exact zien waar en hoe hij de kraan moet opstellen. Onze machinisten checken het hijsplan altijd met de realiteit. Zijn de omstandigheden gewijzigd, dan nemen ze maatregelen, in overleg met de werkvoorbereiding.
Onze werkvoorbereiders houden niet van verrassingen. Daarom gaan ze vooraf naar een project om de situatie ter plekke te beoordelen. Op die manier hebben ze al snel een antwoord op bijvoorbeeld onderstaande vragen:
Om de optimale standplaats van een hijskraan te bepalen, is precies meten het halve werk. Onze werkvoorbereiders brengen alle relevante afmetingen in kaart, samen met de plaats van gebouwen en andere objecten in de nabije omgeving. Is er een digitale tekening van de bouwplaats, dan gebruiken we die. Er zijn behoorlijk wat zaken die meespelen. Soms moet de weg vrij blijven voor hulpdiensten bijvoorbeeld. En staat een kraan naast een bouwput, dan moet het stempelschot op een veilige afstand van de bouwput staan. Mogelijk moeten er ook damwanden in als de grond, naast de bouwput, als er niet genoeg tegendruk is. De werkvoorbereiding kijkt ook naar de aanwezigheid van ondergrondse leidingen. Die kunnen beschadigen als er teveel druk op komt te staan en dat willen we vanzelfsprekend voorkomen.
Het vraagt soms nogal wat creativiteit van onze werkvoorbereiders, maar u kunt er zeker van zijn: ze weten tot op de centimeter of het past en hoe het past.
De algemene vuistregel is maximaal 10 ton druk per vierkante meter (bij onbekende ondergrond). Dan staat een kraan stevig en veilig opgesteld. Er zijn 2 aspecten van belang: de gronddruk en de stempeldruk. Het eerste kan niet berekend worden. Onze werkvoorbereiding bekijkt daarom hoe de ondergrond eruit ziet en wat de lokale grondsoort is. Grondschotten onder de stempels verdelen vervolgens de druk van de kraan. De druk die de kraanstempels op de grond uitoefenen, kunnen we wel berekenen. Daarvoor gebruiken onze werkvoorbereiders het uitgekiende rekenprogramma van kranenbouwer Liebherr. Daarin zijn extra veiligheidsmarges opgenomen voor bijvoorbeeld piekdruk en windbelasting.